Cases

Succesvolle integratie na fusie bij Delta Fiber

Succesvolle integratie na fusie bij Delta Fiber

Telecombedrijf Delta Fiber Nederland is ontstaan uit een fusie tussen drie bedrijven: Delta, Caiway en CIF. In een breed  programma wordt met zes deelprojecten een nieuw IT-landschap ingericht voor financiële applicaties, met onder andere CCH Tagetik, Vena en Navision. De nieuwe omgeving zorgt ook voor harmonisatie en integratie van de financiële processen.

Interview met Huib Costermans

CFO bij Delta Fiber

Voor de fusie van Delta Fiber hadden de bedrijven elk een eigen chart of accounts en eigen financiële systemen. De integratie heeft dan ook grote impact op de interne processen en het financiële landschap. “Wij willen dat alle bedrijven op één uniforme manier gaan werken. Door de financiële administratie en de chart of accounts te harmoniseren, komen we tot een efficiëntere en eenduidige organisatie,” vertelt Huib Costermans, CFO van Delta Fiber Nederland, over de aanleiding voor het programma om een nieuw financieel landschap te implementeren. Delta Fiber Nederland legt voortdurend nieuwe glasvezelnetwerken aan, inmiddels zijn ruim 600.000 woningen en bedrijven aangesloten. Het telecombedrijf is eigendom van het Zweedse investeringsbedrijf EQT en heeft zo’n 800 medewerkers.

Keuze voor CCH Tagetik, Vena en Navision

Voor het nieuwe IT-landschap, na de fusie,  wordt uitgegaan van een ‘best-of-breed’-aanpak, met een combinatie van CCH Tagetik voor consolidatie en planning, Vena Solutions voor de projectadministratie en -control en Navision als ERP-applicatie. “We hebben steeds de IT-landschappen van de drie bedrijven voor de fusie naast elkaar gelegd, en gekozen welke optie voor de nieuwe organisatie het beste past,” zegt Huib. Daarbij wordt pragmatisch naar de IT-systemen gekeken. “We hebben geen maanden gedaan over het selecteren van een nieuw ERP-systeem, maar zijn twee dagen op de hei gaan zitten om het nieuwe IT- landschap neer te zetten,” gaat Huib verder. “Er zijn industrieën die hele specifieke behoeften hebben, maar onze business is relatief simpel.”

Integreren processen na fusie

De financiële processen van de drie bedrijven goed integreren vraagt om een breed programma met zes deelprojecten. Naast de implementaties van CCH Tagetik, Vena en Navision zijn er ook nog drie andere deelprojecten.

Ook wordt er een Project Management Office (PMO) opgezet om one way of working te kunnen borgen en zo een efficiënt programma te draaien. Hierdoor werkt het hele programma met één geïntegreerde planning.

Kwaliteit, tijdigheid of budget

Tijdens het programma moeten keuzes gemaakt worden tussen kwaliteit, tijdigheid of budget. Er wordt bewust gekozen voor tijdigheid. “Als je gaat vertragen, dan blijf je vertragen. Dan verlies je al snel je tijdslijnen,” legt Huib deze keuze uit. “Met de keuze voor tijdigheid blijft een budget ook vaak in de buurt van het oorspronkelijke uitgangspunt,”. Soms blijken de oplossingen die door één van de bedrijven gebruikt werden voorafgaand aan de fusie, toch niet zo te passen binnen de nieuwe, grotere organisatie. “De gekozen applicatie voor tijdschrijven bleek niet geschikt voor 700 gebruikers, daarvoor  hebben we tijdens het project een andere oplossing moeten kiezen” vertelt Jennifer van der Velden, projectmanager van Oranjer, betrokken bij één van de deelprojecten.

Alle specialismen binnen één partij

Dat alle specialismen bij Oranjer binnen één partij zitten wordt beschouwd als een groot voordeel. Denk daarbij aan de programmamanager, de projectmanager en het PMO. Over de resultaten is Huib dan ook enthousiast: “Een verandering van proces gaat altijd gepaard met discussies met verschillende stakeholders om die over de lijn te trekken.” “Ik geloof meer in luisteren, een besluit nemen en gaan. Dan kun je je organisatie continu flexibel inrichten op die dingen die je moet transformeren.”

“Als je niet snel door pakt, krijg je de organisatie niet in beweging."

“Als je niet snel door pakt, krijg je de organisatie niet in beweging. Je blijft dan op nuances hangen, omdat je steeds iedereen wilt meenemen. Ik geloof meer in luisteren, een besluit nemen en gaan. Dan kun je je organisatie continu flexibel inrichten op die dingen die je moet transformeren. Snelheid is essentieel.”

Logo asset - orange line
Vraag het
Vanessa Rouw
Programme Management Office Lead

In Oranjer komen de onbeperkte mogelijkheden van zelfsturing samen: verantwoordelijkheid nemen voor het succes van onze klanten en het stimuleren van vrijheid door focus op zeggenschap, groei en ontwikkeling.

Meer lezen?

Meer lezen?

Meer lezen?

Meer lezen?

Meer lezen?