Verhaal

"Werken zonder bazen is als reizen zonder kaart; het vereist doorzettingsvermogen, moed en een avontuurlijke geest. Je wordt uitgedaagd om grenzen te verleggen.”

Lonneke Scholten
PMO Consultant

Op een veilige manier ondernemen

Studeren, reizen, of toch werken? Bij Oranjer vond Lonneke Scholten (25) een plek waar ze dit allemaal kon combineren.

Lonneke komt uit een echt ondernemersgezin, maar vond het te spannend om al zelf te gaan ondernemen. "Ik hou van avontuur en tegelijk vind ik het fijn om enige vorm van zekerheid te hebben" vertelt zij. Bij Oranjer krijg ik de kans om op een veilige manier te spelen in het ondernemerschap.

Zo krijg ik ook de vrijheid om bepaalde projecten op te pakken, zoals het restylen van ons kantoor. Ik word daar volledig in vrijgelaten en dat vertrouwen is hartstikke gaaf. Tegelijkertijd is het ook heel spannend. Zo heb ik weleens feedback ontvangen, omdat ik mijn keuzes meer vanuit het zakelijke perspectief mag bekijken. Het is niet alleen maar doen wat je wilt, maar ook bewust verantwoordelijke keuzes maken.

Kijkje in verschillende keukens

Lonneke is in 2018 afgestudeerd aan het hbo Facility Management. "Omdat ik niet wist wat ik wilde doen, koos ik voor een algemene studie waar je heel veel kanten mee op kan."

Na haar ervaring bij een facilitair bedrijf kwam de bevestiging dat deze richting niet voor haar was weggelegd. "Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en ben gestopt met dit werk. Om erachter te komen wat ik wél wilde ben ik een coaching traject aangegaan. Zo ontdekte ik mijn waardes en waar ik energie van krijg."

"Ik zocht een plek waar ik werken, studeren en reizen kon combineren. Én ik wilde ook graag projectmatig werken, zodat ik veel verschillende ervaringen kon opdoen. Mijn coach legde de vacature van consultant bij Oranjer aan mij voor en alles wat ik zocht kon ik in de vacature afvinken. Tijdens de gesprekken kwam ik erachter dat de mensen ook nog eens toegankelijk zijn en vriendschappelijk met elkaar omgaan. Ik was meteen enthousiast."

Met meerdere collega’s op 1 opdracht

Lonneke zit nu in een opdracht waar ze ontzettend veel verantwoordelijkheid krijgt. "Voorheen zat ik in een ondersteunende opdracht. Nu zit ik aan tafel en leid ik soms de meeting. Ik ben ingevlogen als projectplanner, waar heel veel bij komt kijken. Elke 3 weken reizen we naar Engeland. We zijn daar omdat we in een kritieke fase zitten van de afronding van een business transformatie programma. Doordat we fysiek aanwezig zijn, zijn we van meerwaarde voor de klant."

Lonneke werkt hier met meerdere Oranjer collega’s op 1 opdracht. "Als Oranjer streven wij ernaar om met een meerdere collega’s een opdracht te vervullen. Dat is superleuk en leerzaam, omdat we met elkaar sparren en ik kan leren van collega’s met meer ervaring."

"En omdat we niet zo’n groot consultancy bedrijf zijn, hebben collega’s bij de klant vaak niet eens door dat consultants van Oranjer externen zijn. Dit tekent ons, want wij worden een onderdeel van het team. De menselijke maat komt daarin ook weer terug.’’

Assertiviteit is key

Bij Oranjer krijg je alle ruimte om je kennis verder te ontwikkelen. "Ik heb verschillende certificaten behaald, zoals Prince 2, P3O en Professional Scrummaster. Wij hebben geen vast opleidingsbudget. Wanneer jij toegevoegde waarde ziet in een opleiding en dit voorstelt aan je team is er heel veel mogelijk."

Lonneke vertelt verder over welke competenties belangrijk zijn voor deze rol. "Nieuwsgierigheid. Als consultant wil je de juiste vragen stellen en situaties ontdekken om zo uiteindelijk tot een goed advies te komen. Verder is assertiviteit belangrijk, omdat er geen manager is die je vertelt wat je moet doen. Bij ons krijg je advies wanneer je ernaar vraagt. Tot slot is het ook belangrijk dat je initiatieven neemt, ideeën aandraagt om Oranjer verder te brengen en tot actie overgaat."