Verhaal

“Wij geloven dat het succes van een project zit in de mensen, in jou, in het bedrijf.”

Vanessa Rouw
PMO Lead

Trots op S/4 HANA implementatie

Vanessa Rouw werkt sinds 2010 als PMO consultant bij Oranjer en heeft sinds 2003 ervaring in het vakgebied.

Als Lead Consultant bij Mammoet is zij verantwoordelijk voor de volledige PMO-organisatie rondom de S/4 HANA-implementatie. Ze is enorm trots op deze klus en vertelt: "Samen met het team van Oranjer heb ik dit programma vanaf de grond opgebouwd en als lead heb ik de volledige verantwoordelijkheid voor het PMO. Wij weten tot in detail wat er speelt en zorgen ervoor dat er altijd stuurinformatie beschikbaar is, zodat de juiste beslissingen kunnen worden genomen. Dankzij onze alertheid en helikopterview behouden we op een beheerste manier grip en sturing op een programma waar meer dan 300 mensen aan meewerken."

Autonomie en invloed

Autonomie is voor Vanessa erg belangrijk, zowel in haar rol als consultant als in haar ervaring als PMO-lead. "Ik wil zelf kunnen bepalen hoe ik mijn werk doe", bekent ze. "Ik ben competitief ingesteld en wil invloed hebben op de te behalen resultaten."

In 2010 kwam Vanessa in contact met Oranjer. "Mijn eerste gesprek had ik zonder verwachtingen, maar direct na het gesprek wist ik dat ik mij aan dit unieke bedrijf wilde verbinden", vertelt ze. "Bij mijn vorige werkgever was ik gewend dat mijn salesmanager de klus uitzocht. Of je het leuk vond of niet, die klus moest je gewoon aannemen. Daarnaast kende ik mijn teamgenoten niet omdat iedereen bij verschillende klanten op opdracht zat. Werken bij Oranjer was wat dat betreft een verademing, omdat wij hier zelf onze eigen business development doen en zelf de relatie met onze klanten onderhouden."

Van operationele naar strategische rollen

Vanessa's eerste opdracht was als PMO'er bij Nationale Nederlanden. "Ik begon in een operationele rol en groeide door de jaren heen naar tactische en strategische rollen", legt ze uit. "Vroeger liet ik minder van mezelf zien en was ik erg bescheiden. Maar door meer lef te tonen, mijn stem te laten horen en initiatief te nemen, heb ik steeds meer opdrachten naar me toegetrokken."

Zelfsturing gaat niet vanzelf, zoals Vanessa vertelt. "Zelfsturing gaat over vertrouwen en zelf nadenken over wat goed is. We hebben immers geen processen, regels of beleid. Om dat vertrouwen te cultiveren, zijn we voortdurend in gesprek over normen, waarden en verantwoordelijkheden. Dit creëert de verbinding en vrijheid om samen geweldige dingen te bereiken. Het is verbazingwekkend om te zien wat mensen kunnen bereiken wanneer ze vrijheid, vertrouwen en autonomie krijgen. Ik zou het nooit meer anders willen."

Verdeling van macht

Het speerpunt van zelfsturing is de verdeling van macht. In veel organisaties zie je dat de invloed te veel bij één persoon ligt, maar daar is Vanessa tegen. Bij Oranjer is de besluitvorming open, transparant en toegankelijk. "We discussiëren op basis van argumenten, waarbij elk punt even waardevol is. Of je nu junior bent of al 20 jaar hier werkt, iedereen heeft evenveel te zeggen. Iedereen wil invloed hebben, want dat maakt het werk zoveel zinvoller. En die zeggenschap is precies iets wat wij stimuleren."